Προτάσεων και Θέματα
Στη σελίδα αυτή θα βρείτε συνοπτική περιγραφή περιγραφή όλων των προτάσεων της Διάσκεψης και των αντίστοιχων συγκεκριμένων μέτρων. Αυτές ακολουθούν τη σειρά των εννέα θεμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Για να επιλέξετε ένα θέμα, κάντε κλικ στο μενού δεξιά. Θα εμφανιστούν πρώτα οι προτάσεις για κάθε θέμα, ακολουθούμενες από συνοπτική περιγραφή των αντίστοιχων μέτρων.
7. Ευρωπαϊκή δημοκρατία
• Ενημέρωση των πολιτών, συμμετοχή και νεολαία
• Ενημέρωση των πολιτών, συμμετοχή και νεολαία (α)
• Δημοκρατία και εκλογές
• Διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ
• Επικουρικότητα
Ενημέρωση των πολιτών, συμμετοχή και νεολαία: Προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και να διασφαλιστεί ότι η φωνή τους ακούγεται ανά πάσα στιγμή, η Ολομέλεια της Διάσκεψης προτείνει να βελτιωθούν οι πληροφορίες που τους παρέχονται με τη δημιουργία ενός επίσημου δικτυακού τόπου στον οποίο θα συνοψίζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν στις δημοκρατικές αποφάσεις, μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ιδεών, ερωτήσεων και απόψεων των πολιτών, καθώς και μιας εφαρμογής για φορητές συσκευές που θα παρουσιάζει τις πολιτικές της ΕΕ σε σαφή γλώσσα. Οι συνελεύσεις πολιτών των οποίων τα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να πραγματοποιούνται περιοδικά. Για να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των νέων στη νομοθεσία, θα πρέπει να διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων όλης της νομοθεσίας της ΕΕ για τη νεολαία. Η Ολομέλεια ζήτησε επίσης ένα ελάχιστο επίπεδο εκπαίδευσης στην ΕΕ, τόσο στα σχολεία όσο και μέσω των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την κοινωνία των πολιτών και τα ελεύθερα, πλουραλιστικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Η προστασία των δημοσιογράφων και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ξένων παρεμβάσεων πρέπει επίσης να αποτελούν προτεραιότητα.
Δημοκρατία και εκλογές: Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η Ολομέλεια της Διάσκεψης επισημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να ενισχύσει τις κοινές δημοκρατικές αξίες στα σύνορά της, ώστε να μπορέσει να προωθήσει το δημοκρατικό της μοντέλο στις εξωτερικές χώρες. Για να βελτιωθεί το δημοκρατικό στοιχείο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να δρομολογήσει δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ. Ο εκλογικός νόμος της ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να θεσπιστεί κατάλογος για την εκλογή ορισμένων βουλευτών σε επίπεδο Ένωσης και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να εκλέγεται απευθείας ή μέσω συστήματος κορυφαίων υποψηφίων. Η Ολομέλεια πρότεινε επίσης να χορηγηθούν περισσότερα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας και του δικαιώματος λήψης αποφάσεων σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ: Σύμφωνα με την ολομέλεια της Διάσκεψης, η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει την ικανότητά της να ενεργεί. Για τον σκοπό αυτό, όλα τα θέματα που αποφασίζονται στο Συμβούλιο με ομοφωνία θα πρέπει να αποφασίζονται με ειδική πλειοψηφία, με εξαίρεση την αποδοχή νέας ιδιότητας μέλους στην ΕΕ και τις αλλαγές στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Για να βελτιωθεί η διαφάνεια της λήψης αποφάσεων, οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να μεταδίδονται διαδικτυακά. Για να βελτιωθεί η λογοδοσία, το δικαίωμα εξέτασης των πραγμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενισχυθεί και να ολοκληρωθεί η ολομέλεια. Για να καταστεί η ΕΕ πιο κατανοητή, τα ονόματα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα μπορούσαν να αλλάξουν ώστε να μοιάζουν με ονόματα εθνικών θεσμικών οργάνων. Θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου μια νέα συζήτηση προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο έγκρισης ενός συντάγματος της ΕΕ.
Επικουρικότητα: Η Ολομέλεια θεωρεί την επικουρικότητα βασική αρχή για τη λειτουργία της ΕΕ. Ως εκ τούτου, πρότεινε τα εθνικά κοινοβούλια και τα περιφερειακά κοινοβούλια που έχουν νομοθετική εξουσία να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν νομοθετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή των Περιφερειών θα πρέπει να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο στη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ και οι κοινωνικοί εταίροι και η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να συμμετέχει καλύτερα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.