Προτάσεων και Θέματα
Στη σελίδα αυτή θα βρείτε συνοπτική περιγραφή περιγραφή όλων των προτάσεων της Διάσκεψης και των αντίστοιχων συγκεκριμένων μέτρων. Αυτές ακολουθούν τη σειρά των εννέα θεμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Για να επιλέξετε ένα θέμα, κάντε κλικ στο μενού δεξιά. Θα εμφανιστούν πρώτα οι προτάσεις για κάθε θέμα, ακολουθούμενες από συνοπτική περιγραφή των αντίστοιχων μέτρων.
6. Ψηφιακός μετασχηματισμός
Προτάσεων
• Πρόσβαση στις ψηφιακές υποδομές
• Ψηφιακός γραμματισμός και δεξιότητες που ενδυναμώνουν τους πολίτες
• Ασφαλής και αξιόπιστη ψηφιακή κοινωνία - κυβερνοασφάλεια και παραπληροφόρηση
• Ασφαλής και αξιόπιστη ψηφιακή κοινωνία - προστασία των δεδομένων
• Ψηφιακή καινοτομία για την ενίσχυση της κοινωνικής και βιώσιμης οικονομίας
Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές λύσεις: Η ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Η Ολομέλεια της Διάσκεψης θεωρεί ότι οι επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας και καινοτόμες ευρωπαϊκές ψηφιακές υποδομές αποτελούν τη βάση για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό περιλαμβάνει την εξασφάλιση ταχείας, οικονομικά προσιτής, ασφαλούς και σταθερής πρόσβασης στο διαδίκτυο παντού στην ΕΕ και την ανάπτυξη δικτύων 5G και 6G. Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον εγκλωβισμό σε προμηθευτές και να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν στην πράξη πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και στο υλισμικό. Οι ευρωπαϊκές ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει επίσης να καταστούν διαλειτουργικές και να επιδιώξουν βιώσιμες πράσινες λύσεις.
Οι ψηφιακές δεξιότητες κλειδί για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό: Οι προτάσεις τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορούν να επωφεληθούν από την ψηφιοποίηση, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης σε επίσημο και μη τυπικό ψηφιακό γραμματισμό και κατάρτιση σε δεξιότητες και εκπαίδευση. Η Ολομέλεια προτείνει τη δημιουργία τυποποιημένων προγραμμάτων και προγραμμάτων σπουδών σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες του διαδικτύου, τα επιγραμμικά δικαιώματα των χρηστών και την πρακτική. Η πρόσθετη πιστοποίηση της ΕΕ σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες θα βοηθήσει τους νέους στη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη περισσότερων πρωτοβουλιών κατάρτισης για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
Ασφαλής και αξιόπιστη ψηφιακή κοινωνία - κυβερνοασφάλεια και παραπληροφόρηση: Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και να διαθέτει περισσότερες εξουσίες για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να υπάρχει μια ασφαλής, ανθεκτική και αξιόπιστη ψηφιακή κοινωνία. Η ενίσχυση των ικανοτήτων της Ευρωπόλ/του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, η δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών ικανοτήτων κυβερνοάμυνας κατά επιθέσεων μεγάλης κλίμακας και η διασφάλιση ανθεκτικών υποδομών και εναλλακτικών διαύλων επικοινωνίας σε περίπτωση διακοπών ρεύματος, αποτελούν ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται. Όσον αφορά την παραπληροφόρηση, η ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού και της κριτικής σκέψης είναι καίριας σημασίας, επιπλέον της νομοθεσίας και των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της παραπληροφόρησης και την εφαρμογή μέτρων διαφάνειας. Απαιτείται ανθρώπινη εποπτεία και έλεγχος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων.
Κυριαρχία των δεδομένων: Οι προτάσεις αποσκοπούν στην παροχή στους πολίτες καλύτερου ελέγχου επί των δεδομένων τους, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ. Ο ΓΚΠΔ πρέπει να εφαρμοστεί καλύτερα, μεταξύ άλλων από εταιρείες εκτός ΕΕ, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις ΜΜΕ. Οι χρήστες χρειάζονται σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους και από ποιον. Τα αιτήματα για μόνιμη διαγραφή δεδομένων πρέπει να εκτελούνται εγκαίρως. Εάν οι εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων, πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις ανάλογες προς τον κύκλο εργασιών τους. Οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα με ρήτρες εξαίρεσης, ενώ απαιτούνται κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τον τερματισμό της παρεμβατικής συμπεριφοράς, την ανάκληση της πρόσβασης σε δεδομένα και την επιβολή κυρώσεων στους απατεώνες.
Ψηφιακή καινοτομία για μια βιώσιμη οικονομία: μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση: Τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και της ενιαίας αγοράς μέσω της ψηφιοποίησης περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «ανθρωποκεντρικής» προσέγγισης για την εργασία με τη διασφάλιση του δικαιώματος στην αποσύνδεση. Οι επιχειρήσεις της ΕΕ χρειάζονται κίνητρα ώστε να ανταποκρίνονται κοινωνικά και να διατηρούν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρχει ανθρώπινη εποπτεία όταν χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο εργασίας και διαφάνεια των αλγορίθμων. Οι δυνατότητες μιας αξιόπιστης και υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και της τεχνολογίας blockchain και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως. Απαιτείται πρόσθετη στήριξη για την εξ αποστάσεως εργασία μέσω αξιόπιστου και γρήγορου διαδικτύου, ψηφιακής κατάρτισης και εργονομικού εξοπλισμού γραφείου για το σπίτι. Οι ΜΜΕ και οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται δίκαιη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και λιγότερες νομικές επιβαρύνσεις για να συμβάλουν στην άσκηση διασυνοριακών δραστηριοτήτων. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση σε ασφαλή δεδομένα, ενώ πρέπει να ενθαρρυνθεί η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Η Ολομέλεια της Διάσκεψης υποστηρίζει επίσης τη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής κοινής ψηφιακής ταυτότητας, την προώθηση λογισμικού ανοικτού κώδικα στην εκπαίδευση και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εφαρμογής για την ενημέρωση σχετικά με την κατανάλωση και τα προϊόντα διατροφής.