Over CoFE
Hier vindt u algemene informatie over de Conferentie over de toekomst van Europa (2021-2022).
Er is ook specifieke informatie beschikbaar over de thema's van de Conferentie, over de plenaire vergadering van de Conferentie en de werkgroepen van de plenaire vergadering.
Waar ging de Conferentie over?
De Conferentie over de toekomst van Europa was een unieke, open en inclusieve vorm van overlegdemocratie. Tijdens de Conferentie konden Europeanen hun verwachtingen en ideeën over Europa delen en voorstellen formuleren die als leidraad moeten dienen voor het toekomstige EU-beleid.
Het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie hebben hierover overeenstemming bereikt in een gezamenlijke verklaring die op 10 maart 2021 in Brussel werd ondertekend. De drie instellingen, waarvan de voorzitters het gezamenlijk voorzitterschap vormden, hebben toegezegd naar de Europeanen te luisteren en binnen hun bevoegdheden snel gevolg te geven aan de gedane aanbevelingen. De Conferentie kwam in het voorjaar van 2022 tot conclusies.
Een raad van bestuur hield namens het gezamenlijk voorzitterschap toezicht op de werkzaamheden van de Conferentie. Deze raad van bestuur bestond uit vertegenwoordigers van de drie instellingen, op voet van gelijkheid, en werd gezamenlijk voorgezeten. Vertegenwoordigers van de COSAC (Conferentie van de organen van de parlementen die gespecialiseerd zijn in de aangelegenheden van de Unie) namen als waarnemers deel aan alle vergaderingen van de raad van bestuur. Ook vertegenwoordigers van het Europees Comité van de Regio's, het Europees Economisch en Sociaal Comité en sociale partners waren uitgenodigd als waarnemers.
Hoe functioneerde de Conferentie?
De Conferentie ging officieel van start op 9 mei 2021 met een ceremonie in het Europees Parlement in Straatsburg, volgend op de goedkeuring van het reglement van orde door de raad van bestuur. Het meertalig digitaal platform van de Conferentie was al op 19 april opgezet.
Het platform bood burgers de gelegenheid om in de 24 officiële talen van de EU online voorstellen in te dienen, ideeën uit te wisselen en met elkaar in contact te treden. Deze bijdragen werden tijdens de hele Conferentie verzameld, geanalyseerd en gemonitord. Op het platform was ook informatie te vinden over evenementen die door burgers en organisaties, en door nationale, regionale en lokale autoriteiten uit heel Europa waren georganiseerd. De belangrijkste ideeën en aanbevelingen van het platform werden gebruikt als input voor de twee andere onderdelen van de Conferentie, de Europese burgerpanels en de plenaire vergadering.
De vier Europese burgerpanels bestonden elk uit tweehonderd willekeurig geselecteerde burgers die verschillende onderwerpen bespraken en daarover voorstellen indienden. De panels waren representatief voor de bevolking van de EU wat betreft geografische herkomst, geslacht, leeftijd en sociaal-economische achtergrond.
De plenaire vergadering
De plenaire vergadering van de Conferentie hield debatten en besprekingen over de aanbevelingen van de nationale en Europese burgerpanels en de input van het meertalig digitaal platform, gegroepeerd per thema. Nadat de aanbevelingen waren gepresenteerd door en besproken met de burgers, diende de plenaire vergadering haar voorstellen voor de conclusies van de Conferentie in bij de raad van bestuur. De raad van bestuur stelde in volledige samenwerking met en met volledige transparantie tegenover de plenaire vergadering van de Conferentie een verslag op.
De plenaire vergadering van de Conferentie was samengesteld uit 108 vertegenwoordigers van het Europees Parlement, 54 van de Raad, 3 van de Europese Commissie, 108 van de nationale parlementen op gelijke voet, en 108 burgers. Ook 18 vertegenwoordigers van het Comité van de Regio's en 18 van het Economisch en Sociaal Comité, 6 gekozen vertegenwoordigers van regionale overheden en 6 gekozen vertegenwoordigers van lokale overheden, 12 vertegenwoordigers van de sociale partners en 8 vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld namen deel aan de vergadering. De zittingen van de plenaire vergadering van de Conferentie, die werden voorgezeten door de drie medevoorzitters van de raad van bestuur, vonden plaats in de gebouwen van het Europees Parlement in Straatsburg in alle officiële talen van de Unie en werden ook live uitgezonden.
Delegatie van het Europees Parlement
De delegatie van het Europees Parlement in de plenaire vergadering van de Conferentie bestond uit 108 leden uit alle 7 fracties en de niet-fractiegebonden leden. De delegatie omvatte zes van de zeven vertegenwoordigers en waarnemers van het Parlement in de raad van bestuur van de Conferentie en stond onder leiding van Guy Verhofstadt (Renew, BE). De delegatie hield haar zittingen voorafgaand aan de plenaire zittingen van de Conferentie om de bijdrage van het Parlement voor te bereiden, met ingang van de openingszitting op 18-19 juni 2021.