Ehdotukset ja Aiheet

Tällä sivulla on yhteenveto kaikista konferenssin ehdotuksista ja toimenpiteistä ja niitä vastaavista erityisistä toimenpiteistä. Ne noudattavat Euroopan tulevaisuuskonferenssin yhdeksän aihealueen järjestystä.
Valitse aihe napsauttamalla oikeanpuoleista valikkoa. Ensin esitellään kutakin aihetta koskevat ehdotukset, ja sen jälkeen esitetään yhteenveto vastaavista toimenpiteistä.

1. Ilmastonmuutos ja ympäristö

Ehdotukset
• Maatalous, elintarviketuotanto, biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit, saastuminen(1)
• Maatalous, elintarviketuotanto, biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit, saastuminen(2)
• Ilmastonmuutos, energia, liikenne
• Ilmastonmuutos, energia, liikenne
• Kestävä kulutus, pakkaaminen ja tuotanto
• Tiedotus, tietoisuus, vuoropuhelu ja elintavat

Maatalous, elintarviketuotanto, biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit, saastuminen: Tavoitteena on saavuttaa Euroopassa turvallinen, kestävä, oikeudenmukainen, ilmaston kannalta vastuullinen ja kohtuuhintainen elintarviketuotanto, jossa suojellaan biologista monimuotoisuutta. Tähän konferenssin täysistunto ehdottaan tukien uudelleensuuntaamista ja luonnonmukaiseen viljelyyn ja kestävään maatalouteen ohjaavien kannustimien vahvistamista muun muassa hiilen poistumien sertifioinnilla. Täysistunto kehottaa myös vähentämään merkittävästi kemiallisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttöä niin, että elintarviketurva säilytetään, sekä lisäämään tutkimusta ja innovointia ja parantamaan viljelijöiden toimintaedellytyksiä.

Tavoitteena on suojella ja ennallistaa biologista monimuotoisuutta, maisemaa ja valtameriä sekä lopettaa ympäristön pilaantuminen. Tämän saavuttamiseksi ehdotuksissa todetaan, että EU:n on tehostettava luonnon ja biologisen monimuotoisuuden suojelua. Uudelleenmetsitystä ja sitovia kansallisia tavoitteita olisi tuettava jäsenvaltioissa. Pölyttäjiä ja muita hyönteisiä olisi suojeltava paremmin, ja vesilähteiden suojelemiseksi ja jokien ja valtamerten pilaantumisen torjumiseksi toteutettavia toimia olisi tehostettava. Uusien rakennushankkeiden olisi sisällettävä viheralueita. Kertakäyttömuoveja koskeva kielto olisi pantava täytäntöön ja sitä olisi laajennettava.

Ilmastonmuutos, energia, liikenne: Tavoitteena on parantaa Euroopan energiaomavaraisuutta, tarjota eurooppalaisille riittävästi kohtuuhintaista ja kestävää energiaa sekä torjua ilmastonmuutosta. Tämän saavuttamiseksi ehdotetaan, että riippuvuutta tuontiöljystä ja -kaasusta olisi vähennettävä. Siksi EU:n on nopeutettava vihreää siirtymää erityisesti lisäämällä investointeja uusiutuvaan energiaan, parantamalla energiatehokkuutta, lisäämällä kohtuuhintaista julkista liikennettä, parantamalla pyöräilyinfrastruktuuria ja edistämällä sähköajoneuvojen (yhteis)käyttöä. EU:n olisi investoitava suurnopeusjuniin ja yöjuniin, jotta voidaan tarjota uskottava vaihtoehto lyhyille lennoille ja kannustaa niiden välttämiseen. EU:n on osoitettava riittävästi rahoitusta vihreään ja oikeudenmukaiseen siirtymään sekä työntekijöiden ja työpaikkojen suojeluun ja lisäksi koottava ilmastoystävällisiä teknologioita koskeva investointipaketti, joka rahoitetaan hiilitullimaksuilla.

Kestävä kulutus, pakkaaminen ja tuotanto: Tavoitteena on saada EU:sta kiertoajatteluun vahvemmin perustuva ja omavaraisempi ja vähentää sen riippuvuutta. Tätä varten EU:n on edistettävä kestäviä tuotteita sen varmistamiseksi, että kaikki EU:n markkinoille saatetut tuotteet ovat EU:n tiukkojen ympäristönormien mukaisia. Tämän saavuttamiseksi olisi otettava käyttöön läpinäkyvä pakkausmerkintäjärjestelmä kaikissa EU:ssa myytävissä tuotteissa ympäristöjalanjäljen merkitsemiseksi QR-koodilla ja ekotasoluokalla tai digitaalisella tuotepassilla. Jätteiden määrän (myös jätteiden viennin) lisääntymisen välttämiseksi on asetettava jätteen syntymisen ehkäisemistä ja jätteiden uudelleenkäyttöä koskevia tavoitteita ja otettava käyttöön EU:n laajuinen pakkausten palautusjärjestelmä. Konferenssin täysistunto kehottaa myös panemaan nopeasti täytäntöön kunnianhimoisen kestävän tekstiilistrategian sekä toteuttamaan toimenpiteitä aikaisen tai ennenaikaisen (myös suunnitellun) vanhenemisen torjumiseksi. Lisäksi ehdotetaan EU:n toimia, joilla mahdollistetaan tuotteiden käyttäminen pidempään ja kannustetaan kuluttajia siihen ja joilla edistetään korjauttamisoikeutta.

Tiedotus, tietoisuus, vuoropuhelu ja elintavat: Tavoitteena on edistää ympäristöä, ilmastonmuutosta, energiankäyttöä ja kestävyyttä koskevaa tietämystä, tietoisuutta, koulutusta ja vuoropuhelua. Siihen täysistunto ehdottaa sellaisen interaktiivisen tietofoorumin perustamista, jolla esitetään säännöllisesti päivitettävää ja monipuolista tieteellistä ympäristötietoa, joka on käynyt läpi faktantarkistuksen. Lisäksi olisi tuettava ympäristötietoisuutta koskevia tiedotuskampanjoita, mukaan lukien pitkäaikainen EU:n kampanja kestävästä kulutuksesta ja elintavoista. EU:n roolia ja toimintaa ympäristön ja koulutuksen alalla olisi kasvatettava lisäämällä EU:n toimivaltaa ilmastonmuutosta ja ympäristöä koskevan koulutuksen alalla ja laajentamalla määräenemmistöpäätösten käyttöä kysymyksissä, joiden katsotaan koskevan Euroopan etua, kuten ympäristöasioissa. Täysistunto haluaa EU:n myös laativan yhteisen eurooppalaisen peruskirjan, jossa käsitellään ympäristökysymyksiä ja tarjotaan kursseja ja opetusmateriaalia (myös elintarviketuotannosta ja biologisen monimuotoisuuden suojelusta) kaikille ilmasto- ja kestävyysosaamisen parantamiseksi. Lisäksi olisi edistettävä kasviperäistä ruokavaliota.